Ger Wouters

Weblog
Ger Wouters

dinsdag 24 januari 2006, 16.39 uur – Ger
Categorie: Over Ger

Wie is Ger Wouters?

Ger Wouters is in 1952 in Schijndel geboren. Op 26 april zag hij het eerste levenslicht in het plaatselijke ziekenhuis Lidwina.
Omdat hij in 1959 verhuisde van de Hoofdstraat naar de Irenestraat, kwam hij in de 2de klas van de Paulusschool. Zijn vader ging toen als gemeentebode werken en moeder werkte ’s avonds door het kantoor van Steenhout schoon te maken.

School en werk
Ger is in Schijndel naar Mavo en Havo gegaan en is daarna op de Sociale Academie in Eindhoven terecht gekomen. Omdat die opleiding voor hem veel te weinig concreet was, heeft hij het eerste jaar niet afgemaakt en is gaan werken. Op een kleine uitzondering na (in 1999 moest hij na een motie van wantrouwen aftreden) is dat nog steeds de belangrijkste dagbesteding. De belangrijkste werkplekken:
- 16 jaar Cooper Group in Den Bosch: in het onderhoud
- 10 jaar SP in Rotterdam: begeleiding van afdelingen, coördinator van acties (met 2 jaar onderbreking als wethouder)
- 7 jaar wethouder in Schijndel. Van 1998 t/m 1999 en van 2002 totapril 2006
- vanaf 30 augustus 2006: wethouder in Boxtel.

Politiek actief
Ger is jong politiek geďnteresseerd geraakt, maar wilde niks te maken hebben met partijpolitiek. Vanaf zijn 14de jaar ondersteunde hij allerlei politiek getinte activiteiten ‘als ze maar gingen over sociale rechtvaardigheid of anti-oorlog-karakter hadden, dan was ik er bij.’ Naast deelname aan, werd hij in Schijndel ook steeds vaker initiatiefnemer.
Ger is lid van de SP geworden toen hij 20 was. Zijn belangrijkste argument om toch bij een partij aan te sluiten:

‘De SP was toen al een andere partij. Daar werd niet alleen mooi gepraat, in de SP werden politieke idealen gekoppeld aan acties. Dus ook proberen in het hier en nu iets te veranderen. Dat trok mij toen al erg aan. Ik vind het nog steeds een belangrijke kwaliteit van de SP dat zij altijd op zoek is naar oplossingen.’

In 1982 werd Ger het eerste raadslid voor de SP in Schijndel. De partij groeide sindsdien als kool: ‘maar wel door erg hard te werken. We hebben niks cadeau gekregen.’ Ger bleef de fractievoorzitter en daarmee het ‘gezicht ‘ van de SP in zijn dorp.
Vanaf 2002 mag een wethouder niet langer raadslid zijn, daardoor is er een einde gekomen aan 20 jaar lidmaatschap van de gemeenteraad.

Gezin
In 1975 trouwde hij met Tonnie van Broekhoven. Zij gingen in de Andoornstraat wonen, daar wonen ze nog steeds. In 1977 werd Daan geboren, in 1978 Janneke. Sinds 2003 wonen Ger en Tonnie weer samen in hun huis.
Februari 2003 is hun eerste kleinkind geboren: Jesper heeft maar enkele uren geleefd. In september 2004 is Jara geboren, zij kreeg in augustus 2006 een zusje: Fenne.

Vrije tijd
- Lezen: ‘de schrijver maakt me niet veel uit, als het boek maar een verhaal heeft.’
- Fotograferen: ‘mijn eerste fototoestel kreeg ik toen ik 6 jaar was. Sindsdien heb ik altijd foto’s gemaakt. Ik doe dit alleen voor m’n eigen lol, maar heb nu al medelijden met onze kinderen als die te zijner tijd alle fotoboeken krijgen…’
- Vakantie: ‘met de kinderen zijn wij steeds met de fiets op vakantie geweest, kamperen. Nu we met z’n tweeën zijn gaan we wat verder weg. Ik hou van de combinatie cultuur, natuur en lekker eten.’
- Muziek: ‘mijn voorkeur gaat uit naar muziek met een lekker ritme en met duidelijk herkenbare gitaren erin. Als er al een genre is waarvan ik vrijwel alles goed vindt is dat zowel de blues als de rhythm & blues’
- Eten: ‘het liefst wat ik zelf heb gekookt. Koken doe ik zodra ik daar de kans toe heb. Mijn voorkeur gaat uit naar de Zuid-Europese en Aziatische keukens.’

Voorbeeld?
‘Vroeger dacht ik wel aan voorbeelden op politiek gebied. Lang was ik gecharmeerd van Che Guevara, Ho Tsji Min, Mahatma Gandhi en Nelson Mandela. Dat is veranderd. Waar ik echt respect voor heb, dat zijn mijn ouders. Die twee hebben met hard werken en zichzelf veel ontzien ons de mogelijkheid gegeven te worden tot wat we zijn.‘

Ambitie?
‘Ik wil graag doorgaan en afmaken waarmee ik bezig ben. Daar zitten voor mij behoorlijk wat uitdagingen bij. De belangrijkste:’

Ik betrek mensen bij uitvoering van beleid. We gaan als gemeente niet meer met kant-en-klare-plannen naar de mensen. Wél maken we duidelijk wat de randvoorwaarden zijn en vervolgens maken de aanwezigen hun voorstel om bijvoorbeeld hun straat opnieuw in te richten of om het verkeer in hun wijk veiliger te maken. Ik wil deze manier van werken graag doorzetten en verbeteren. Want de mensen moeten écht iets te zeggen hebben over hun woon- en leefomgeving.

In het buitengebied zijn enkele projecten opgestart waar allerlei mensen, bedrijven en organisaties samenwerken. Met boer, brouwer, horeca, bloemist, onderwijs en heemkunde hebben we de productie van hop opnieuw geďntroduceerd. Om de waarde van populierenbossen op te vijzelen zijn we iets vergelijkbaars aan het doen door er wilde eetbare paddestoelen te kweken. Paddestoelen die het erg goed doen bij de populieren. Dat kan dan een mooi nieuw streekproduct worden. Samen met 5 andere gemeenten heb ik het initiatief genomen om het populierenlandschap te versterken. Als we de populieren verspelen, dan verliezen we de kern van het nationale landschap. En met ondernemers, organisaties en onderwijs ben ik bezig om een eigen biomassacentrale op te zetten. Als gemeente voldoen we met de realisatie van dit project dubbel en dwars aan de Kyoto-richtlijn.

Dit soort projecten, er zijn er nog een stel meer, daar wil ik niet alleen de aanzet voor geven, die ik wil ook graag realiseren.

Wensen?
Uiteraard. Die liggen op het persoonlijke terrein. Zoals een goede gezondheid voor ons en onze familieleden, vrienden en bekenden.

Andere wensen, op politiek gebied?
‘Ik ben gewend om voor de realisatie daarvan gewoon hard te werken. Dat blijf ik doen, dus dat zal wel goed komen.’
Ger Wouters

Reageren?

Reageren?

RSS-feed voor reacties op dit bericht.

Helaas, de reactiemogelijkheid voor dit bericht is gesloten.

 

januari 2006
M D W D V Z Z
    feb »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Recentste berichten

Recente reacties