Ger Wouters

Weblog
Ger Wouters

zaterdag 9 februari 2008, 11.19 uur – Ger
Categorie: Cultuurhistorie, Schijndel

Kruisweg kapel Lidwina

Een van de statiŽn uit de op de muur geschilderde kruisweg
Een van de 14 op de muren geschilderde statiŽn van de kruisweg

Vandaag in het Brabants Dagblad†een artikel over de kruisweg in de kapel van ‘t Lidwina. Een bijzonder artikel: een interview met de zoon en schoondochter van de schilder van de statien:

‘Een halve kruisweg is geen kruisweg’

door Nick Kivits

SCHIJNDEL/GEMERT – Dat de kruisweg, de lijdensweg van Jezus Christus afgebeeld op veertien schilderingen, in de Schijndelse kapel van Huize Lidwina in hoogstwaarschijnlijk deels vernield gaat worden, is Josť (58) en Gerard (64) van Geffen uit Gemert in het verkeerde keelgat geschoten.

De kapel bij Huize Lidwina wordt omgebouwd tot een sociaal-cultureel centrum. Nadat de bewoners van het voormalige verzorgingstehuis in 2000 hun intrek hadden genomen in zorgcentrum Mgr. Bekkershuis, bepaalde het bisdom dat in de kapel geen erediensten meer mogen worden gehouden. Om plaats te maken voor extra muuropeningen onder de ramen en omdat er toegangsdeuren gemaakt moeten worden, wordt de helft van de schilderingen, de statiŽn, verwijderd.

Wanneer de kruisweg precies geschilderd is, weet Gerard van Geffen niet. “Mijn vader heeft vijftig jaar geschilderd in kerken en kloosters. Waar hij allemaal gewerkt heeft, weet ik niet. Als kind hoor je dat wel, maar dat is het ene oor in en het andere oor weer uit.”

Gerard werd geboren toen zijn vader 60 jaar was en heeft daardoor niet veel meegekregen van de meest actieve werkjaren van zijn vader. “Wat ik nog wel weet, is dat hij altijd aan het werk was. Vijf dagen in de week werkte hij aan het project waar hij mee bezig was. Zaterdag ging hij bij kerken langs om nieuwe opdrachten te vergaren en zondag zat hij te ontwerpen.”

Voor zijn werk kwam Gerrit van Geffen overal. “Er zijn nog schilderingen van hem in kerken in Eindhoven, Den Haag, Roosendaal, Naaldwijk, noem het maar op”, aldus Josť van Geffen, die fanatiek zoekt naar alle werken van haar inmiddels overleden schoonvader. “Zo kwam ik ook toevallig op de website van de SP in Schijndel terecht.”

De SP is tegen de ombouw van de oude kapel in een sociaal- cultureel centrum en heeft daarom het actiecomitť ‘Behoud ons erfgoed’ opgericht.

Veel van de schilderingen die kunstschilder Van Geffen maakte, hebben de tand des tijds al niet doorstaan. Vooral tussen 1962 en 1965, tijdens het Tweede Vaticaans Concilie, ‘het bij de tijd brengen van de kerk’, werden veel statiŽn overgeschilderd of afgeplakt. “In Poeldijk zijn schilderingen letterlijk met hamer en beitel weggekapt”, aldus Josť van Geffen. “Dat vond mijn schoonvader ontzettend erg. En de gemeenschap daar heeft nu ontzettend veel spijt.”

In onder andere Naaldwijk zijn de afgeplakte werken weer blootgelegd en gerestaureerd.

Een oplossing voor het probleem ziet het Gemertse echtpaar niet. De kruiswegschilderingen uit de kapel van Huize Lidwina weghalen en ergens anders neerzetten, kan volgens de Van Geffens niet. “Het zijn maar kleine staties, maar wat ik ervan gezien heb zijn ze direct op de ruwe steen geschilderd”, aldus kunstenaarszoon Gerard, die met trots foto’s uitstalt van de kerken waar nog kunstwerken van zijn vader te zien zijn.

Gerards vrouw Josť vult aan: “Ik heb gehoord dat ze de schilderwerken eraf willen hakken en ze buiten op de begraafplaats willen zetten. Maar ik weet niet of de verf daar wel tegen bestand is.”

Laten zitten is de enige oplossing die echt door de beugel kan, vindt het echtpaar. “Ik kan me voorstellen dat een ruimte voor iets anders gebruikt wordt, maar ze kunnen de ingangen en ramen toch gewoon laten zitten waar ze zitten?”

Voordat de kruisweg vernield wordt, gaat het echtpaar Van Geffen nog zeker een keer naar de kapel om zelf een kijkje te nemen. “Dat zijn we al een hele tijd van plan, maar het is er nooit van gekomen”, aldus Josť van Geffen. “We hebben tot nu toe alleen nog maar foto’s gezien, maar het is wel duidelijk dat het een erfgoed is waar we heel zuinig op moeten zijn.”

Meer zien van de kapel?
Klik hier, dan start een filmpje met een fotocollage

Reageren? »

Reageren?

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

 

februari 2008
M D W D V Z Z
« jan   mrt »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829  

Recentste berichten

Recente reacties